Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u kinima diljem Hrvatske

Filmovi koji tematiziraju aktualne europske društvene i političke rasprave: Konačna sloboda”, Quo Vadis, Aida?” i Bijeg” od 21. do 29. travnja prikazat će se u čak 11 gradova na 13 lokacija

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX. Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina. Publika će tako od 21. do 29. travnja finaliste Nagrade publike LUX moći pogledati u Puli, Čakovcu, Rovinju, Dubrovniku, Novoj Gradiški, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Zaboku i Osijeku.

Program uključuje pobjednički film 19. Zagreb Film Festivala, austrijsko-njemačku zatvorsku dramu Konačna sloboda; višestruko nagrađivanu ratnu dramu Quo Vadis, Aida?; te laureata festivala Sundance, danski animirano-dokumentarni film Bijeg. Glasanjem za svoj omiljeni film, publika odlučuje o pobjedniku, a nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrada 8. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Konačna sloboda austrijskog redatelja Sebastiana Meisea moćna je i dirljiva posveta nesalomljivosti ljudskog duha. Vješto ispreplićući osobno, senzualno i političko, Meise potretira odnos dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Hans (Franz Rogowski – Victoria, Undine, Tranzit) zatvoren je zbog zloglasnog članka 175, koji homoseksualnost tretira kao kazneno djelo, a Viktor (Georg Friedrich) je osuđeni ubojica. Prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca postupno se pretvara u ljubav. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2021. i dva europska Oscara – za glazbu i fotografiju.

U filmu Quo Vadis, Aida?, ratnoj drami koja gledatelje ostavlja bez daha, Jasmila Žbanić (Grbavica, Na putu…) kroz osobnu tragediju žene i majke progovara o jednom od najmračnijih poglavlja novije europske povijesti – genocidu u Srebrenici. Quo Vadis, Aida? jedan je od najuspješnijih recentnih europskih filmova. Nakon premijere u Veneciji 2020. godine, uslijedile su brojne nagrade na svjetskim festivalima te nominacije za BAFTA-u i Oscara. Na dodjeli nagrada Europske filmske akademije 2021. nagrađen je u kategorijama najboljeg filma, režije i glumice (Jasna Đuričić).

Hvaljeni spoj animacije i dokumentarizma, film Bijeg danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, potresna je priča o pripadnosti i potrazi za identitetom, ispričana iz perspektive 36-godišnjeg sveučilišnog profesora Amina, koji je kao dijete s obitelji pobjegao iz Afganistana i čije je djetinjstvo bilo obilježeno periodima čekanja, nadanja i bijega. Niz međunarodnih uspjeha filma uključuje, između ostalih, Veliku nagradu žirija Sundancea u kategoriji dokumentarnog filma i europske Oscare u kategorijama dugometražnog animiranog i dokumentarnog filma.

 

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, budući da se konačni poredak određuje zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 % ocjene.

Glasati za filmove možete do 25. svibnja na službenoj stranici Nagrade publike LUX.

 

Projekcije finalista za Nagradu publike LUX bit će moguće pogledati na sljedećim lokacijama:

Kino Tuškanac Zagreb
29.4. Konačna sloboda

Kino Kinoteka Zagreb
25.4. Bijeg

Kino Metropolis MSU Zagreb
22.4. Quo Vadis, Aida?

Art kino Croatia Rijeka
25.4. Konačna sloboda
27.4. Quo Vadis, Aida?

Kino Valli Pula
21.4. Konačna sloboda
24.4. Quo Vadis, Aida?
27.4. Bijeg

Dvorana Visia Dubrovnik
23.4. Quo Vadis, Aida?
24.4. Bijeg
26.4. Konačna sloboda

Kino Urania Osijek
21.4. Konačna sloboda
25.4. Quo Vadis, Aida?
26.4. Bijeg

Art kino Arsen Šibenik
27.4. Bijeg

Centar za kulturu Čakovec
21.4. Quo Vadis, Aida?

Kino Antonio Gandusio Rovinj
26.4. Bijeg
27.4. Quo Vadis, Aida?
28.4. Konačna sloboda

Kino Nova Gradiška
25.4. Bijeg
25.4. Konačna sloboda
28.4. Quo Vadis, Aida?

Kino Zona Zadar
26.4. Bijeg

Zelena dvorana Zabok
22.4. Konačna sloboda