ŽIRI

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Vanja Černjul - snimatelj

Diplomirao je snimanje na ADU, a prve snimateljske korake napravio je na dokumentarcima i kao ratni reporter. Televizijsku karijeru započeo je snimanjem pilota za seriju Ružna Betty, nakon čega su mu se počele otvarati prilike na američkoj televiziji (Televizijska posla, Sestra Jackie, Bored to Death, Narančasta je nova crna). Dvaput je nominiran za nagradu Emmy. Za rad na epizodi serije Marco Polo ovjenčan je nagradom Društva američkih snimatelja, čiji je i član. Živi u New Yorku.

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Ivan Ikić - redatelj, dobitnik Zlatnih kolica 2020.

Ivan Ikić (Beograd, 1982.) studirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov debitantski film, Barbari (2014.), nagrađen je posebnim priznanjem u Karlovym Varyma te se prikazivao na brojnim festivalima. Godine 2016. odabran je za Cannes Cinéfondation Residence, gdje je osmislio Oazu. Film je premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Label, dok je na Zagreb Film Festivalu 2020. nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji film.

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Katia Pascariu - glumica i aktivistica

Glumica i aktivistica u kulturi. Diplomirala je izvedbene umjetnosti i antropologiju. Članica je nekoliko kazališnih skupina koje se bave multidisciplinarnim političkim i kazališnim projektima – kooperative Macaz, društvenog umjetničkog centra Četvrta dob i kazališnog centra Replika. S kolegama razvija umjetničke i društvene programe za potporu ranjivim zajednicama, kojima promoviraju društveno angažiranu umjetnost i dostupnost kulturi. Glumi na rumunjskom, engleskom i francuskom jeziku te jidišu.

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM I KOCKICE

Ivan Bakrač - redatelj, selektor Filmskog festivala Herceg Novi

Rođen je 1987. godine u Crnoj Gori. Završio je filmsku režiju na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Režirao je i napisao više kratkih i srednjometražnih ostvarenja koja su prikazana i nagrađivana na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući filmove Mala ali prava stvar (2011.), Ratovi (2013.), Koža će nam ostati siva (2014.) i Maleš (2016.). Njegov dugometražni prvijenac, Poslije zime (2021.), razvijan je na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, a prikazan je na ovogodišnjem festivalu u Karlovym Varyma. Selektor je Filmskog festivala Herceg Novi.

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM I KOCKICE

Rok Biček - redatelj

Slovenski redatelj i autor festivalske uspješnice Razredni neprijatelj (ZFF 2014.), ovjenčane Nagradom FEDEORA-e za najbolji film na Međunarodnom tjednu kritike u Veneciji. Za dokumentarni film Obitelj (2017.) osvojio je Grand prix na Tjednu kritike u Locarnu. U svome radu bavi se dramatičnim temama kojima pristupa na suptilan način. Zanimaju ga potencijalne opasnosti koje se kriju u malim, svakodnevnim detaljima. Gesta, pogled ili pogrešna riječ imaju težinu i snagu izazvati požar. Rokov kratki film Kazneni udarac (2021.) prikazan je na Filmskom festivalu u Locarnu. Trenutno radi na ekranizaciji hit-romana Kristiana Novaka, Črna mati zemla.

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM I KOCKICE

Sara Grgurić - redateljica, pobjednica programa Kockice 2020.

Sara Grgurić rođena je 1998. u Rijeci. Godine 2020. završila je preddiplomski studij filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Završni rad na preddiplomskom studiju, U šumi (2020.), prikazan joj je u programu Kockice na ZFF-u, gdje je nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji kratkometražni hrvatski film. Studentica je diplomskog studija režije igranog filma na ADU.

KINOKINO: DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Iva Babić - glumica

Rođena u Virovitici 1988. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2013. godine. Otada radi kao glumica u statusu samostalne umjetnice. Odigrala je 20-ak uloga u filmovima i televiziskim serijama, uključujući Mali (2018.), Život je truba (2015.), Dnevnik velikog Perice (2021. –), Crno-bijeli svijet (2015. – 2021.) i druge.

KINOKINO: DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Saša Ban - redatelj

Saša Ban je rođen 1978. godine u Zagrebu. Po struci je redatelj te profesor filozofije i komparativne književnosti. Snima dokumentarne emisije za Hrvatsku radioteleviziju, namjenske, kratke igrane i dokumentarne filmove. Sudjelovao je u radu nekoliko žirija na festivalima u Hrvatskoj. Od 2018. do 2020. u dva je mandata radio kao umjetnički savjetnik za kratkometražni igrani film pri Hrvatskom audiovizualnom centru. Godine 2020. osnovao je Umjetničku organizaciju Zelena zraka.

KINOKINO: DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Dubravka Zima - profesorica, stručnjakinja za dječju književnost

Rođena je u Zagrebu, gdje je 1995. diplomirala kroatistiku na Filozofskom fakultetu, a zatim i magistrirala te doktorirala. Od 1995. do 2009. radila je kao znanstvena novakinja u Zavodu za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Od 2009. zaposlena je na Odjelu za kroatologiju na Hrvatskim studijima, danas Fakultetu hrvatskih studija. Objavila je knjige Ivana Brlić-Mažuranić (2001.), Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu (2011.) i Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić (2019.). Govori njemački i engleski jezik te prevodi tekstove iz područja znanosti o književnosti.

KINOKINO: DJEČJI ŽIRI

Jan Nikola Baš

KINOKINO: DJEČJI ŽIRI

Sara Čolačković

KINOKINO: DJEČJI ŽIRI

Marta Mikac

KINOKINO: DJEČJI ŽIRI

Ursula Pavić

KINOKINO: DJEČJI ŽIRI

Rita Vukmirović