Radionica: Moj prvi scenarij

ZATVORENO ZA JAVNOST

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vodstvo dvojice vrsnih mentora, odnosno script doctora. Od prijava pristiglih na otvoreni poziv, odabrano je šest scenarističkih projekata redatelja, autora ili suautora koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film. Radionica je organizirana u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja.

 

 

 Mentori:

Antonio Nuić

Scenarist i redatelj. Magistrirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti, gdje predaje od 2013. godine. Režirao je jednu od epizoda u omnibusu Seks, piće i krvoproliće (2004.) te napisao i režirao cjelovečernje filmove Sve džaba (2005.), Kenjac (2009.), Život je truba (2015.) i Mali (2018.). Umjetnički je savjetnik Zagreb Film Festivala i predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Pjer Žalica

Redatelj, pisac i producent te dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Najpoznatiji je po filmovima Gori vatra i Kod amidže Idriza. Napisao je scenarij za film Žaba (ZFF 2015.). Režirao je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kazališnih predstava, TV programa te reklamnih i glazbenih spotova. Jedan je od partnera u producentskoj kući Refresh.

 

David Pope

Savjetnik za scenarije, scenarist i edukator s međunarodnim iskustvom. Surađivao je s producentima i scenaristima nominiranima za Oscara i BAFTA-u te nacionalnim filmskim fondovima. Najrecentniji filmovi su mu Truth and Justice (2019.) i Take It or Leave It (2018.). Konzultant/moderator za Rotterdam Lab u CineMartu i suosnivač Stowe Story Labsa. Savjetnik za scenarije na međunarodnim programima za MIDPOINT Institute.

Španjolska

14. ožujka, Alberto Gross Molo

Sinopsis
Velik je dan za Hectora (12) i Gemu (7). Još samo jedan dan ih dijeli od završetka brakorazvodne parnice njihovih roditelja i konačnog odabira s kime žele živjeti. S dadiljom Romi putuju u Barcelonu, gdje se odvija suđenje i gdje živi njihova majka s novim partnerom. Dok otkucavaju posljednji sati do sudbonosne odluke, Hectora brine hoće li on i Gema odabrati isti dom ili ih čeka rastanak.

Status projekta
U razvoju. Sudjelovao u programu stručnog usavršavanja Ekran+

Hrvatska

Bablje ljeto, Lana Kosovac

Sinopsis
Pokušavajući pobjeći od boli i osjećaja krivnje zbog nedavne suprugove smrti, 60-godišnja Iris dolazi na otok uz koji je veže događaj iz djetinjstva koji je umalo završio tragično. Iako progonjena sjećanjima i nepovjerljiva, upoznaje mlađu Lauru, koja je uči plivati. Neočekivane emocije objema će pružiti novi pogled na vlastiti život i budućnost, koju sada mogu same odabrati.

Status projekta
U razvoju. Osigurana sredstva za razvoj scenarija na natječaju HAVC-a, scenarističkom programu Branko Bauer DHFR-a i scenarističkom programu Zora Dirnbach SPID-a.

Poljska

Bdjenje, Michał Ciechomski

Sinopsis
Priča o obitelji Krus, njihovoj međusobnoj ljubavi, ali i ljubavi prema novcu. Priča o likovima koji su sputani sjećanjima i krvnim vezama te se ne mogu izvući iz obiteljskog pakla u kojem su zarobljeni.

Status projekta
U razvoju

Bosna i Hercegovina

Bijeli kao snijeg, Dario Bevanda

Sinopsis
Riki se nakon deset godina u Beču vraća u rodne Hadžiće. Otišao je kao propalica, a vraća se u BMW-u, s torbom punom novca. Otkupljuje lokalni restoran i troši naveliko u želji da zadivi bivše prijatelje Anu i Edvina. Ana je, naime, ostavila Rikija da bi se udala za perspektivnog Edvina, koji je sada ozbiljan kandidat za načelnika Hadžića. Počinje borba za prestiž u kojoj se ne biraju sredstva.

Status projekta
U razvoju. Dobio potporu Fondacije za kinematografiju Sarajevo za razvoj scenarija.

Hrvatska

Prelazak, Dino Pešut

Sinopsis
Dejan (30) se budi u psihijatrijskoj bolnici pred sam kraj svijeta. Njegova obitelj već je uplatila obiteljski paket prelaska. Unatoč njihovom protivljenju, on odluči ostati te odlazi na zadnji veliki party s prijateljima. U prazničnoj atmosferi apokalipse dolazi do sukoba i Dejan se vraća u bolnicu kako bi počinio samoubojstvo. Tamo zatječe doktora Vjerana, s kojim odlazi na spoj dok svijet oko njih nestaje.

Status projekta
U razvoju. Osigurana sredstva za razvoj scenarija na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra.

Turska

Sunce, mjesec i jedanaest zvijezda, Emir Külal Haznevi

Sinopsis
Julie je arapska kršćanka rođena u Francuskoj. Nakon smrti voljenog oca, koji je bio sirijskog porijekla, odlazi u njegov rodni grad Mardin u Turskoj kako bi mu ispunila želju i rasula njegov pepeo. Tamo saznaje da ima tetku za koju nije znala, a koja je u prošlosti nastradala krivnjom Julieinog oca. Njezina posljednja želja je da je pokopaju u Siriji. Julie je spremna na sve kako bi to ostvarila.

Status projekta
U razvoju. Dobio potporu Filmskog fonda turskog Ministarstva kulture. Osvojio je nagradu TRT Pre-Buy na TRT 12 Punto Script Days i nagradu za postprodukciju zvuka na PriFest Priforumu