Posljednji skretničar uzanog kolosijeka

  • Vesna Ljubić
  • Jugoslavija
  • 1986
  • 99'

Jedan od dva igrana filma sarajevske redateljice Vesne Ljubić, poznate po dokumentarnim filmovima, meditativnom poetskom stilu i nepatvorenom, duhovitom prikazu običnog čovjeka. Radnja je smještena u malo bosansko mjesto u kojem lokalna željeznička pruga predstavlja jedini kontakt s izvanjskim svijetom. Kada stigne naredba o njezinom ukidanju, počinju nevolje za željezničare, ali i mještane. Posljednji skretničar uzanog kolosijeka nostalgična je i humoristična oda minulim vremenima uskotračne pruge i njezinim radnicima te autentičan prikaz svakodnevnog života malog mjesta u kojem se sav život odvija oko željezničke stanice.

 

Vesna Ljubić

Završila je Filozofski fakultet u Sarajevu i filmsku režiju u Rimu na visokoj filmskoj školi Centro Sperimentale di Cinematografia. Kao studentica asistirala je Federicu Felliniju. Režirala je dva dugometražna igrana filma, Prkosna delta (1980.) i Posljednji skretničar uzanog kolosijeka (1986.). Tijekom rata snimila je dokumentarni film Ecce homo (1994.) koji je prikazan na više festivala i osvojio nekoliko nagrada. Režirala je stotine emisija i radiodrama, za koje je osvojila brojna međunarodna priznanja.

Posljednji skretničar uzanog kolosijeka

Režija
Vesna Ljubić
Scenarij
Vesna Ljubić
Glumci
Senad Bašić, Jasna Ornela Bery, Velimir Bata Živojinović, Nataša Ivančević, Mustafa Nadarević, Boro Stjepanović, Zijah Sokolović, Jadranka Matković, Milan Srdoč, Kaća Čelan, Izudin Bajrović, Rejhan Demirdžić, Špela Rozin, Haris Pašović
Direktor fotografije
Mustafić Mustafa
Montaža
Andrija Zafranović
Producent
Mihajlo Bušić
Produkcija
Sutjeska film, Kinema, Union film

Ostali filmovi iz ovog programa