Radionica: Čitaj što gledaš

Radionica je namijenjena osnovnoškolskom uzrastu, a povezuje filmsku i književnu umjetnost. Cilj radionice je potaknuti djecu na kritičko promišljanje, probuditi njihov interes za čitanje i ponuditi im okvir za otkrivanje novih i kreativnih načina razumijevanja knjiga i filmova.

Radionica je podijeljena u dva dijela, a svaki se sastoji od projekcije filma, diskusije sa stručnim moderatorima i praktičnog zadatka. Zadatak je pročitati knjigu prema kojoj je snimljen film te napisati osvrt uz pomoć edukativne brošure. Tri najbolja rada bit će nagrađena paketom knjiga za mlade i paketom ulaznica za projekcije po izboru u kinu Kinoteka. Proglašenje pobjedničkih radova održat će se u sklopu ovogodišnjeg KinoKino festivala.

Moderatori radionice su redateljica Marina Andree Škop i filmski kritičar Nino Kovačić, a filmovi koji će biti prikazani su Pinokio Mattea Garronea (Italija, Francuska) i Uzbuna na Zelenom Vrhu redateljice Čejen Černić Čanak (Hrvatska).

 

 

Marina Andree Škop

Producentica i redateljica koja se posljednjih deset godina bavi stvaranjem filmova i serija za djecu i mlade. Rođena je 1973. godine u Sarajevu, a u Zagrebu je diplomirala montažu na Akademiji dramske umjetnosti. Razvila je i producirala tri televizijske serije za djecu, koje su se prikazivale na Hrvatskoj radioteleviziji. Godine 2019. s Draženom Žarkovićem surežirala je znanstvenofantastični film za djecu Moj dida je pao s Marsa, koji se prikazivao u kinima sedam europskih zemalja i osvojio 14 festivalskih nagrada. Članica je Hrvatske udruge producenata i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Nino Kovačić

Nino Kovačić je freelancer s respektabilnim iskustvom u kulturi i medijima, programski i producentski suradnik filmskih festivala (Animafest, Zagreb Film Festival, ZagrebDox, 25 FPS, DHF…). Kao filmski edukator vodi radionice filmske analize, ponajprije za djecu i mlade. Filmsku kritiku i članke objavljivao je u stručnoj periodici (Filmonaut, Hrvatski Filmski Ljetopis…), online (Kulturpunkt, tportal, Zona filma…) te na Trećem programu Hrvatskog radija. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara i međunarodnog FIPRESCI-ja.