Gagarin

  • Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
  • Francuska
  • 2020
  • 97'
  • Gagarine

 

Mladi Youri živi u Gagarinu, golemom socijalnom stambenom bloku na periferiji Pariza, i sanja o karijeri astronauta. No zgradu čeka rušenje, zbog čega je Youri i prijatelji odluče transformirati u svemirski brod prije nego što zauvijek nestane u svemiru. Ova vedra socijalna drama s primjesom magijskog realizma nostalgična je posveta povijesnom Cité Gagarine, utopijskom projektu kolektivnog stanovanja čijem je otvaranju 1963. godine prisustvovao sam Jurij Gagarin. Film je ušao u službenu selekciju Cannesa 2020., a jedan od glumaca je i karizmatični Denis Lavant (Dobar posao, Sveti motori).

Titlovi: EN, HR

Fanny Liatard, Jérémy Trouilh

Prije nego što su režirali prvi film, Fanny i Jérémy zajedno su studirali na Politološkom fakultetu u Bordeauxu. Nakon studija su mnogo putovali, a to su iskustvo utkali i u svoj profesionalni rad na filmu. Režirali su kratke filmove o stanovnicima radničkih četvrti. Gagarine (2021.) im je dugometražni prvijenac. Uvršten je u službenu selekciju Filmskog festivala u Cannesu 2021.

Gagarin

Režija
Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Scenarij
Fanny Liatard, Jérémy Trouilh i Benjamin Charbit
Glumci
Alséni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil MccCraven, Finnegan Oldfield, Farida Rahouadj, Denis Lavant
Direktor fotografije
Victor Seguin
Montaža
Daniel Darmon
Producent
Julie Billy, Carole Scotta
Produkcija
Haut et Court
Festivali i nagrade
Moscow Int'l Film Festival 2020; Film Fest Gent 2020; Busan Int'l Film Festival 2020; Sarajevo Film Festival 2020; Zürich Film Festival 2020; Hamburg Film Festival 2020; Int'l Film Festival Rotterdam 2021

Ostali filmovi iz ovog programa