Deset u pola

  • Izvan konkurencije
  • Danis Tanović
  • BiH, Turska
  • 2021
  • 90'

– IZVAN KONKURENCIJE –

Novi film oskarovca Danisa Tanovića komedija je inspirirana jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi u gradu? Svibanj je 2021. i Sarajevo se pokušava oporaviti od teške pandemijske godine. Jedno jutro, u Enesovu (Branko Đurić) pečenjarnicu ulazi Zagrepčanka u potrazi za najboljim ćevapima u Sarajevu. On je pošalje kolegi Izi (Izudin Bajrović) kako bi mu pružio užitak tradicionalne jutarnje kave nakon prve poslužene mušterije. Enesova bezazlena gesta izaziva neočekivani raspad poslovnih i privatnih života dvaju prijatelja, ali i čitavoga grada.

Titlovi: EN

Danis Tanović

Višestruko nagrađivani bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent. Njegov film Ničija zemlja (2001.), za koji je napisao i scenarij, nagrađen je Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku. Dvostruki je dobitnik Srebrnog medvjeda za filmove Epizoda u životu berača željeza (2013.) i Smrt u Sarajevu (2016.). Godine 2014. ovjenčan je Počasnim Srcem Sarajeva za izniman doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije.

Deset u pola

Režija
Danis Tanović
Scenarij
Danis Tanović, Nikola Kuprešanin
Glumci
Branko Đurić, Izudin Bajrović, Helena Vuković, Kerim Čutuna, Almir Palata Prle, Anja Matković, Goran Navojec, Faketa Salihbegović Avdagić, Mirvad Kurić, Nermin Tulić, Boris Ler, Davor Domazet, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Mediha Musliović
Direktor fotografije
Damir Šagolj
Montaža
Redžinald Šimek
Producent
Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo, Jovan Marjanović, Emrah Kiliç
Produkcija
Obala Art Centar, TRT, Poetika Film Produksiyon Reklam Ve Organizasyon
Festivali i nagrade
Sarajevo Film Festival 2021

Ostali filmovi iz ovog programa