Strahinja Banović

  • Stefan Arsenijević
  • Srbija, Luksemburg, Francuska, Bugarska, Litva
  • 2021
  • 92'

Suvremena reinterpretacija velikog srpskog ljubavnog epa, iz kamere Stefana Arsenijevića (Ljubav i drugi zločini). Kada ih deportiraju iz Njemačke u Srbiju, ganski bračni par Strahinja i Ababuo različito se nose s novim okolnostima. Dok Strahinja zadovoljno gradi nogometnu karijeru, strastvena Ababuo nema iste mogućnosti ostvarenja svojih ambicija te se priključuje grupi sirijskih izbjeglica na putu u Zapadnu Europu. Ostavši sam, Strahinja kreće na odiseju balkanskom rutom kako bi je pronašao. Film je u Karlovym Varyma osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film i glumca.

Titlovi: EN, HR

Stefan Arsenijević

Srpski redatelj i producent. Predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Jedan od osnivača produkcijske kuće Art & Popcorn. Dobitnik Zlatnog medvjeda i Europske filmske nagrade za kratki film (A)Torzija (2003.). Njegov prvi dugometražni film, Ljubav i drugi zločini (2008.), premijerno je prikazan na Berlinaleu u programu Panorama. Strahinja Banović mu je drugo cjelovečernje ostvarenje.

Strahinja Banović

Režija
Stefan Arsenijević
Scenarij
Stefan Arsenijević, Bojan Vuletić, Nicolas Ducray
Glumci
Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić
Direktor fotografije
Jelena Stanković
Montaža
Vanja Kovačević
Producent
Miroslav Mogorović, Gilles Chanial, Alice Ormiéres, Myrina Mané, Borislav Chouchkov, Kestutis Drazdauskas
Produkcija
Art & Popcorn, Les Films Fauves, Surprise Alley, Chouchkov Brothers, ArtBox
Festivali i nagrade
Karlovy Vary Int'l Film Festival 2021 – Crystal Globe, Special Mention, Best Actor, Prize of the Ecumenical Jury, Europa Cinemas Label Award

Ostali filmovi iz ovog programa