Janje

  • Valdimar Jóhannsson
  • Island, Švedska, Poljska
  • 2021
  • 106'
  • Dýrið

Bračni par María (Noomi Rapace) i Ingvar (Hilmir Snaer Gudnason) žive na izoliranoj islandskoj farmi sa stadom ovaca. Jednoga dana u staji nailaze na uznemirujuće otkriće – neobično misteriozno novorođenče. Njihova odluka da ga zadrže i odgoje kao vlastito dijete za sobom će povući teške posljedice. Ova jezovita folklorna bajka premijerno je prikazana u programu Izvjestan pogled u Cannesu, gdje je osvojila Nagradu za originalnost. Jóhannssonov koscenarist na filmu je pjesnik i pisac Sjón, nominiran za Oscara za pjesmu u filmu Ples u tami te koscenarist nadolazećeg filma Roberta Eggersa, The Northman.

Titlovi: EN, HR

Valdimar Jóhannsson

Prije nego što je postao redatelj, Valdimar je 20 godina radio u islandskoj filmskoj industriji, kao član ekipe islandskih filmova i većih servisnih produkcija. Pohađao je doktorski program film.factory Béle Tarra na Sarajevskoj filmskoj akademiji. Studirao je pod mentorstvom Tilde Swinton, Gusa Van Santa, Carlosa Reygadasa, Apichatponga Weerasethakula i drugih. Janje (Cannes 2021. – Nagrada za originalnost) mu je prvi dugometražni film.

Janje

Režija
Valdimar Jóhannsson
Scenarij
Sjón, Valdimar Jóhannsson
Glumci
Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson, Ingvar Sigurðsson
Direktor fotografije
Eli Arenson
Montaža
Agnieszka Glińska
Producent
Hrönn Kristinsdóttir, Sara Nassim, Piodor Gustafsson, Erik Rydell, Klaudia Smieja-Rostworowska, Jan Naszewski
Produkcija
Go to Sheep, Black Spark Film & TV, Madants, Film i Vast, Chimney, Rabbithole Productions, Helgi Jóhannsson
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 2021 – Prize of Originality; Karlovy Vary Int'l Film Festival 2021; São Paulo International Film Festival 2021; BFI London Film Festival 2021; Zurich Film Festival 2021;

Ostali filmovi iz ovog programa