Košnica

  • Blerta Basholli
  • Kosovo, Švicarska, Makedonija, Albanija
  • 2021
  • 84'
  • Zgjoi

Fahrijin muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu. Godinama kasnije, pčele koje je uzgajao prestaju proizvoditi med. Prisiljena pronaći novi izvor prihoda, Fahrije polaže vozački ispit i počinje prodavati domaći ajvar u gradu. No patrijarhalna seoska zajednica njezinu domišljatost i ambiciju dočekuje agresivnim otporom. Ignorirajući napade, Fahrije ustraje u svojim naporima i udružuje snage s ostalim ženama kako bi se međusobno osnažile i postale neovisne. Film je na Sundanceu pomeo publiku i žiri, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu.

 

Titlovi: EN, HR

 

Blerta Basholli

Scenaristica/redateljica jedinstvenog vizualnog stila, čije se priče bave društvenim i rodnim temama na Kosovu. Studirala je film na Umjetničkoj školi Tisch Sveučilišta u New Yorku. Ondje je 2008. osvojila Dekanovu nagradu. Godine 2011. vratila se na Kosovo, gdje je radila na nekoliko kratkih i dugometražnih filmova. Košnica joj je dugometražni debi.

Košnica

Režija
Blerta Basholli
Scenarij
Blerta Basholli
Glumci
Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha
Direktor fotografije
Alex Bloom
Montaža
Félix Sandri, Enis Saraçi
Producent
Yll Uka, Valon Bajgora, Agon Uka, Britta Rindelaub, Tomi Salkovski, Kristijan Burovski, Paskal Semini
Produkcija
Ikonë Studio, Industria Film, Alva Film, Black Cat Production, Albasky Film, RTS Radio Télévision Suisse
Festivali i nagrade
Sundance Film Festival 2021 – World Cinema Dramatic – Audience Award, Directing Award, Grand Jury Prize; Warsaw Film Festival 2021; Filmfest Hamburg 2021; Zurich Film Festival 2021; Busan Int'l Film Festival 2021

Ostali filmovi iz ovog programa